W imieniu Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej mam zaszczyt zaprosić wszystkich piwowarów domowych, na wzięcie udziału w XII Konkurs Piw Domowych we Wrocławiu. W tej edycji konkursu przedstawiamy następujące kategorie:

1. Pils niemiecki [11-12,5 blg] – Klasyczny styl Niemiecki, pokazujący kunszt piwowara. Nie od dziś się mówi, żeby uwarzyć dobrego Pilsa należy wykazać się wysokimi umiejętnościami piwowarskimi. Styl ten wywodzi się z czeskiego pilznera, jednak jego niemiecka interpretacja ma całkiem inne charakterystyczne cechy. Jest to przede wszystkim głębsze odfermentowanie, co za tym idzie bardziej wytrawny charakter i balans przesunięty w stronę goryczki, zwykle charakteryzuje się też jaśniejszą barwą. W przeciwieństwie do starszego brata niedopuszczalny jest w nim diacetyl, za to często można spotkać nuty siarkowe. Wszystko to dopełnia aromat szlachetnych Niemieckich chmieli kwiatowych lub korzennych (niedopuszczalne nowofalowe chmiele). W BJCP 2008 znajduje się na pozycji 2A.

2. Fruit Ale [12-15 blg] – Tegoroczna wariacja na temat piwa Pale Ale. Harmoniczne połączenie owoców i piwa jakim jest górnofermentacyjne Pale Ale. Piwo bazowe powinno być o czystym – pozbawionym wad profilu, lekko estrowym i chmielowym, o odpowiedniej słodowości i goryczce tak by dodatek owoców powodował uzupełnienie cech piwa, tworząc dobry balans. Dodatkowo owocowe użyte do piwa powinny być wyraźnie wyczuwalne. Oceniana będzie pijalność oraz spójność piwa jak i pomysłowość piwowara. Dokładny opis kategorii opublikujemy niebawem. Na chwile obecną, mogę powiedzieć, że w tym stylu piwa będą dopuszczalne owoce typu truskawki, jagody, maliny, wiśnie, mango, marakuja itp. natomiast pomidory, ogórki itp. pomimo botanicznego pochodzenia będą traktowane jako warzywa. Cukry z owoców powinny być wliczone do ogólnego ekstraktu piwa. Fruit Sour Ale nie zaliczają się do tej kategorii. lecz delikatne zakwaszenie uzyskane użytymi owocami, będzie dopuszczalne.

3. Mild [7,5-9,5 blg] – Piwo ma długą tradycję w Anglii i wykształciło się z wczesnych, lżejszych wersji porteru angielskiego. Jest to piwo lekko aromatyczne, z zaznaczonym charakterem słodowym, sesyjne i mocno orzeźwiające. W aromacie i smaku wyraźnie zaznaczone są cechy słodów i typowe cechy brytyjskich drożdży górnej fermentacji. Współczesne interpretacje tego stylu pozwalają na użycie szerokiej gamy surowców, zalecane jednak są klasyczne angielskie surowce. Najważniejszą cechą tego piwa będzie pijalność, która powinna być wysoka. W BJCP 2008 znajduje się na pozycji 11A.

4. Old Ale [15-22 blg] – Tradycyjny angielski styl piwa, należący do rodziny piw Strong Ale. W Polsce bardzo mało popularny i mało znany styl piwa, choć zarówno ciekawy jak każdy z klasycznych stylów angielskich. Jest to dość szeroki styl zacierany w wyższych temperaturach niż strong ale by zmniejszyć odfermentowanie, później dojrzewane w browarze po burzliwej fermentacji. Przeważnie ma charakter dojrzewających piw (mleczne, Brett, utlenione, skórzane) powiązane z piwami „stale”. Ale o duże mocy alkoholowej, mocniejsze niż Strong bitter i brown porters, ale przeważnie nie tak mocne i bogate jak barleywine. Przeważnie przechylone w kierunku słodowego i słodkiego balansu. „Piwo to powinno być rozgrzewającym typem piwa, najlepiej pite w pół pintówkach przy ciepłym kominku w zimne zimowe wieczory” – Michael Jackson. BJCP 2008 znajduje się na pozycji 19A.

Szczegóły, nagrody i regulamin będą ogłaszane na bieżąco. Więc łygi w górę i do warzenia!

avatar

Marusia

Piwowar już nie domowy, animatorka wydarzeń piwowarskich

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *