XII WWP – wykłady specjalistyczne dla piwowarów

Wykłady odbędą się 1 maja w sali wykładowej Stadionu Wrocław.

UWAGA! ZAPISY JUŻ ZAMKNIĘTE!!

SŁÓD – prowadzący: Marcin Chmielarz (Mason)

Kiedy: 1 maja, godz. 9.30

Zarys wykładu:

1. Wszystko zaczyna się na polu – parę słów na temat ziarna.
2. Przebieg procesu słodowania.
3. Słodownie – od czasów dawnych do współczesności.
4. Słody specjalne – jak powstają?
5. Nie tylko jęczmień – o innych ziarnach z których powstaje słód.
6. Charakterystyka dostępnych słodów.
7. Jak się obchodzić ze słodem?
8. Tworzenie profilu słodowego piwa.

OBCY W MOIM PIWIE – kto prowadzi fermentację? Prowadzący: Łukasz Szwed

Kiedy: 1 maja, godz. 11.30

  1. Wstęp – historia odkrycia i rodziny drożdży, oraz jak genetyka wpływa na fermentację
  2. Co się dzieje w trakcie fermentacji? – poszczególne fazy życia drożdży i jaki daje to efekt
  3. Starter z suchej biomasy – co powinno się wiedzieć, czego nie robić, a co jest wskazane – jak się przygotować, jak poradzić sobie w sytuacjach awaryjnych
  4. Starter płynny – czyli drożdże w rozpuszczalniku
  5. Czy mogę powtórnie wykorzystać drożdże? – mały mikrobiolog – jak rozpoznać czy drożdże są jeszcze dobre, co mogę zrobić by wykorzystać je powtórnie (nie ryzykując zakażenia), zasady kolejnego wykorzystania. Zakażenia – czyli skąd w moim piwie niepożądani goście i jak ich rozpoznać
  6. Czy obcy to zawsze zło – fermentacja spontaniczna, startery skojarzone i czy „zakażenie” to zawsze zło: Brettanomyces – grzyb brytyjski, Lactobacillus – pałeczki mleczne, Pediococcus – małe ziarenka, Acetobacter – bakteria octowa
  7. Prewencja zamiast leczenia – Jak uniknąć zakażenia?
  8. Mycie czy dezynfekcja
  9. Pasteryzacja a sterylizacja
  10. Środki popularne (z supermarketu), specjalistyczne lub zdobycze chemii – co jak i dlaczego

avatar

Marusia

Piwowar już nie domowy, animatorka wydarzeń piwowarskich

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *