Program 12. Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich, 1-3 maja 2015

Już szósty rok Warsztaty odbywają się w ramach Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa, jako blok programowy poświęcony domowemu piwowarstwu i edukacji piwno-piwowarskiej. Pełny program Festiwalu tutaj (klik!), a w niniejszym wpisie wybrane elementy nas, piwowarów i kandydatów na piwowarwó najbardziej interesujące.

PIĄTEK, 1 maja:

Sala wykładowa Stadionu (promenada)

9.30 – 13.30 – wykłady dla piwowarów (zapisy zakończone)

14.00 – 15.30 – kurs sensoryczny Flavor Active cz. I (zapisy zakończone)

15.30 – 17.00 – kurs sensoryczny Flavor Active cz. II (zapisy zakończone)

Sala wystawowa Stadionu (promenada)

15.00 – 17.00 – Jak rozpoznać dobre piwo – szkolenie z degustacją, prowadzący: Paweł Leszczyński, Warszawski Festiwal Piwa (zapisy zakończone)

Codziennie 10.00 – 20.00:

Wystawa “Browary Dolnośląskie” na podst. opracowania Jarosława Broniewskiego

Ponad 30 szyldów browarów z kolekcji Rafała Cieleszyna, które lata temu można było podziwiać w nieistniejącym już klubie Brama Oławska

Wystawa pokonkursowa etykiet piwnych, współorganizowana przez Bottlabel

Strefa Turystyki Piwnej

Esplanada:

12.00 – 17.00 – warzenie piwa z zacieraniem – stoisko WIP

15.30 – 17.00 – warzenie piwa z ekstraktów słodowych + chmiel – stoisko PSPD

12.00 – 19.00 – lub do wyczerpania próbek – test na daltonizm sensoryczny – stoisko WIP

12.00 – 19.00 – piwna informacja – stoisko WIP i stoisko PSPD
Scena kulinarno – eventowa:

17.30 – ogłoszenie wyników Konkursu Etykiet Piw Domowych

18.00 – Wrocławska Inicjatywa Piwowarska – konkurs „Dobierz piwo do szkła”, objaśnienie konkursu „10 pytań”

19.00 – STREFA BLOGERÓW – Polski Kraft 2015 okiem blogerów – po byku czy nie bardzo? – prowadzenie Tomasz Kopyra
Panel dyskusyjny z udziałem: Kuby Niemca, Tomasza Schutza, Michała Marandy, Bartosza Nowaka

Wejścia między 15.00-18.00 Twój Browar – warzenie piwa z brewkitu

Arena:

17.00 – 18.30 – Live Beer Blogging / koordynacja Tomasz Kopyra

SOBOTA, 2 maja

Sala wykładowa Stadionu (promenada):

10.00 – 11.30 – kurs sensoryczny Flavor Active cz. III (zapisy zakończone)

11.30 – 13.00 – kurs sensoryczny Flavor Active cz. IV (zapisy zakończone)
Sala wystawowa Stadionu (promenada):

13.00 – Spotkanie z Andrzejem Urbankiem – promocja książki „Browary akcyjne Wrocławia”

14.00 – Dlaczego to samo piwo smakuje inaczej? 20 różnic – Krzysztof Lechowski, prezes PSPD

15.00 – Jak powstał Browar Nepomucen. Od chleba do piwa – Jacek Domagalski, Browar Nepomucen

16.00 – „… z krasnalami w tle. Profesja – wrocławski browar rzemieślniczy” – Michał gref, Browar Profesja

Promenada:

13.30 – 16.30 – Spotkanie piwowarów

16.30 – 18.30 – Spotkanie z piwowarami (wejściówki / sprzedaż w biurze Festiwalu 2 maja. Cena 5 zł)

Esplanada:

12.30 – 14.00 – Warzenie piwa z ekstraktów słodowych + chmiel – stoisko WIP

14.00 – 15.00 – Warzenie piwa z gotowców (brewkitów) – stoisko PSPD
12.00 – 19.00 lub do wyczerpania próbek – test na daltonizm sensoryczny – stoisko WIP

12.00 – 19.00 – piwna informacja – stoisko WIP i stoisko PSPD

Scena kulinarno – eventowa:

15.20 – Ogłoszenie wyników Plebiscytu Piwo Roku (część I) – BrowarBiz

17.30 – Ogłoszenie wyników Plebiscytu Piwo Roku (część II) – BrowarBiz

18.00 – Wszystko co musisz wiedzieć o piwie, żeby nie wyjść na głupka – Tomasz Kopyra

18.45 – ogłoszenie wyników Konkursu Piw Domowych

Godz. 19.00 – STREFA BLOGERÓW Piwne Festiwale na świecie – prowadzenie Tomasz Kopyra

Panel dyskusyjny z udziałem: Simon Martin (Walia), Martin Voigt (Austria), Joan Villar-i-Martí (Katalonia), Faustino Goncalo (Portugalia), Martyn Cornell (Anglia)

Wejścia między 13.00-19.00 Twój Browar – warzenie piwa z zacieraniem

Arena:

16.00 – 17.30 – Live Beer Blogging / koordynacja Tomasz Kopyra

NIEDZIELA, 3 maja

Sala wystawowa Stadionu (promenada):

13.00 – Spotkanie z Andrzejem Urbankiem – promocja książki „Browary akcyjne Wrocławia”

14.00 – Reinheitsgebot – prawo czystości piwa. Wzór do naśladowania czy historyczny przeżytek? – Krzysztof Lechowski, prezes PSPD
Esplanada:

12.00 – 17.00 – warzenie piwa z zacieraniem – stoisko PSPD

14.00 – 15.00 – warzenie piwa z gotowców (brewkitów) – stoisko WIP

12.00 – 18.00 lub do wyczerpania próbek – test na daltonizm sensoryczny – stoisko WIP

12.00 – 18.00 – piwna informacja – stoisko WIP i stoisko PSPD
Scena kulinarno – eventowa:

15.50– Kocioł – Dolnośląski Magazyn Kulinarny – pokaz kulinarny (naleśniki na piwie i inne przekąski) oraz Wrocławska Inicjatywa Piwowarska (Piwo i potrawy – dobierz w pary)

16.40– ogłoszenie wyników konkursu 10 pytań – (konkurs z informatora) WIP

Wejścia między 14.00 – 18.30 Twój Browar – warzenie piwa z ekstraktów i chmielu

avatar

Marusia

Piwowar już nie domowy, animatorka wydarzeń piwowarskich

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *