XI WWP ? wykłady specjalistyczne dla piwowarów

Wykłady odbędą się w 10 maja w sali wykładowej na Stadionie Miejskim.

Wszystkie miejsca już zajęte, prezentacje z wykładów zamieścimy na niniejszej stronie po ich otrzymaniu od prelegentów.

W tym roku zgłębiamy tajniki wody i chmielu:


WODA – prowadzący: Marcin Chmielarz (Mason)

Kiedy: 10 maja, godz. 9.30

Zarys wykładu:

1. Woda w browarze – co, skąd i po co?
2. Sławne piwa i ich woda
3. Skład wody i co z tego wynika
4. Wpływ składu wody na proces warzenia
5. pH wody w teorii i praktyce
6. Dostosowanie wody do potrzeb
7. Dlaczego to wszystko ma znaczenie?

CHMIEL – prowadzący: Marcin Waliszewski (Marcin_wc)

Kiedy: 10 maja, godz. 11.30

Zarys wykładu:

1. Uprawy chmielu.
2. Jak dokładnie znamy chmiel, czyli poszczególne składowe szyszki i ich wpływ na piwo.
3. Dostępne formy chmielu.
4. Techniki chmielenia z różnych stron świata i całkowicie różne podejścia do tych samych styli.
5. Czym są jednostki goryczy i dlaczego proponowana jest ich zmiana.
6. Czy drożdże mają wpływ na nachmielenie.
7. Po co chmielić na zimno i jak?
8. Chmiel się starzeje, czy dojrzewa?
9. Sposoby przechowywania chmielu.
10. Najciekawsze przykłady ekstremalnie chmielonych piw komercyjnych.

avatar

Marusia

Piwowar już nie domowy, animatorka wydarzeń piwowarskich

Może Ci się również spodoba

4 komentarze

  1. avatar 000marcin000 pisze:

    Jak długo będzie trwał wykład o chmielu?

  2. avatar Marcin_wc pisze:

    2 godziny

    • avatar Samman pisze:

      From the cousin of Shawn Tuck your wenier between your legs and run around naked like a little girl Olin. Thank you very much for what you are doing. You all are an inspiration to many military and non-military. I hope the road is safe and ride is fast (as I see the updates, you guys are cruizin’) Semper Fidelis, SSgt Jesse Olin USMC

  3. avatar dyczkin pisze:

    Kiedy dostepne będą prezentacje?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *