X WWP – wykłady specjalistyczne dla piwowarów

11 maja odbędą się wykłady dla piwowarów.

Będziemy zgłębiać swą wiedzę o fermentacji i enzymach:

Czy enzymy naprawdę istnieją? – prowadzący: dr Zbigniew Jarząbek

11 maja 2013, godz. 9.30-11.00

1. Przygotowanie eksperymentu-pokazu ilustrującego działanie enzymów (eksperyment przeprowadzany w tle w trakcie wykładu)
2. Podstawy biochemii (cukry, białka, tłuszcze, kwasy nukleinowe, wiązania chemiczne, stereochemia)
3. Podstawy enzymologii (trochę historii, co to jest enzym, budowa, działanie, regulacja aktywności)
4. Skąd się biorą enzymy w procesie zacierania (co zawiera ziarniak i jak przebiega słodowanie)
5. Praktyczna enzymologia na przykładzie procesu zacierania (działanie alfa i beta amylazy)
6. Dodatki enzymatyczne w browarnictwie (enzymy egzogenne)
7. Omówienie wyników eksperymentu-pokazu ilustrującego działanie enzymów

Sekrety udanej fermentacji – prowadzący: Marcin Chmielarz (Mason)

11 maja 2013, godz. 11.30-13.00

1. Podstawy fermentacji
2. Chemia procesu
3. Biologia drożdży piwowarskich
4. Czynniki abiotyczne wpływające na przebieg fermentacji
5. Przygotowanie drożdży
6. Warunki udanej fermentacji
7. Dynamika fermentacji
8. Fermentacja mocnych piw
9. Stres w czasie fermentacji
10. Flokulacja
11. Zakażenia
12. Wady wynikające z błędów
13. Refermentacja

Maksymalna ilość osób na wykładzie: 30

Wszystkie miejsca już zajęte!


avatar

Marusia

Piwowar już nie domowy, animatorka wydarzeń piwowarskich

Może Ci się również spodoba

3 komentarze

  1. avatar 5k18a pisze:

    A gdzie mają się odbyć te warsztaty, bo brakuje tutaj takiego info.

  1. 22 kwietnia 2013

    […] Czy enzymy naprawdę istnieją? Gdzie: sala wykładowa w […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *