Wykłady dla piwowarów

Począwszy od roku 2012 wprowadziliśmy do Warsztatów Piwowarskich poważny element edukacyjny dla piwowarów. Do tej pory WWP miało raczej profil stawiający na zachętę do warzenia piwa, teraz przechylamy szalę w kierunku pomocy tym, którzy już piwo warzą.

W  roku 2012 odbyły się 2 wykłady:

Wszystko, co chcesz wiedzieć o drożdżach, a boisz się zapytać.

Prowadzi: dr Zbigniew Jarząbek

Godzina pierwsza, część teoretyczna:
1. Ewolucja drożdży
2. Morfologia drożdży
3. Jak rosną drożdże- cykl komórkowy i populacja, wielkość startera, itp.
4. Formy przechowywania
5. Podłoża do hodowli drożdży
6. Domowa kolekcja drożdży
7. Zapobieganie zakażeniom
8. Co drożdże wnoszą do piwa
9. Kontrola procesu fermentacji

Godzina druga, część praktyczna:
1. Oglądamy skosy z drożdżami (morfologia wzrostu)
2. Oglądamy drożdże pod mikroskopem
3. Przyglądamy się zakażeniom na płytkach i w butelce (gasketing)
4. Oglądamy sprzęt do hodowli drożdży- ezy, płytki petriego, probówki
5. Dyskusje wszelakie….

Wszystkie zagadnienia w formie mającej odniesienie do piwowarstwa
domowego.

Koszmar piwowara, czyli zakażenia w piwie.

Prowadzi: Marcin Chmielarz „Mason”

Teoria:
1. Objawy zakażenia
2. Charakterystyka zakażających drobnoustrojów:
-dzikie drożdże
-bakterie Gram ujemne
-bakterie Gram dodatnie
-killer yeast
-inne możliwe zakażenia
3. Biofilm
4. Metody rozpoznawania zakażenia, izolacji i identyfikacji
5. Jak i kiedy dochodzi do zakażenia
6. Warunki wpływające na możliwość zakażenia
7. Wpływ charakterystyki piwa na możliwość zakażenia
8. Minimalizowanie ryzyka
9. Celowe zakażenie piwa ? ?sour is new hoppy?

Praktyka:
1. Pokaz zakażających drobnoustrojów
2. Domowe metody identyfikacji


avatar

Marusia

Piwowar już nie domowy, animatorka wydarzeń piwowarskich

Może Ci się również spodoba

4 komentarze

  1. An interesting discussion is definitely worth comment. I
    do believe that you should write more about this topic, it might not be a taboo
    subject but generally people don’t talk about these subjects. To the next! Best wishes!!

  2. avatar Vilde pisze:

    Z 11 piw zaprezentowanych przez PINTĘ, 3 uważam za świetne (Atak clmiehu, Jak w dym i a’la Grodziskie), 3 za bardzo porządne (Czarna dziura, Odsiecz wiedeńska, Wesołych Świąt), natomiast reszta może dla mnie nie istnieć. Niby pięć relatywnie słabych piw to prawie połowa z całego portfolio PINTY, ale istotna jest przeciwwaga w postaci tych 3 wyjątkowych. I w tym momencie dotykamy problemu poruszonego przez Kopyra w powyższym felietionie. Te piwa są nie tyle idealne, co po prostu reprezentują style ciągle rzadko obecne na sklepowych pf3łkach.Podejrzewam, że w kolejnym roku PINTA już nie będzie tak ochoczo eksperymentować, a z tegorocznej jedenastki w stałej sprzedaży pozostaną 2 lub 3 najlepiej oceniane piwa. Ale oczywiście chłopakom z PINTY życzę wszystkiego najlepszego!

  3. avatar Veronique pisze:

    Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really loved browsing
    your weblog posts. In any case I will be subscribing on your feed and I’m hoping you write again soon!

  4. What’s up, I want to subscribe for this website to get most up-to-date updates,
    so where can i do it please help.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *